Over mij

over mij-simone-van-de-wijdeven
contact-simone-van-de-wijdeven
Dag Simone, waar kom je vandaan?

Ik ben in Schijndel geboren, in Frankrijk opgegroeid en heb in Antwerpen en Moskou gestudeerd. Ik ben in mijn leven vijfentwintig keer verhuisd en heb nu een mooi plekje gevonden in Noord-Brabant.

Vijfentwintig keer verhuisd? Dat is aardig veel. Wat heeft dat met je gedaan?

Het heeft mijn blik verruimd. Als je zo vaak verhuist, heb je uiteraard veel minder binding met het dorp waar je woont dan wanneer je er getogen en opgegroeid bent. Maar ik ervaar de verhuizingen als positief. Je ziet veel meer van de wereld, leert andere culturen kennen. Daardoor kun je anderstaligen veel beter begrijpen en een brug slaan om misverstanden zo veel mogelijk te voorkomen.

Wat bedoel je?

In mijn werk als tolk, dat ik al 25 jaar doe, kom ik allerlei culturen tegen. Dan leer je hoe mensen uit andere culturen zoals Frankrijk of Afrika tegen bepaalde zaken aankijken. Je merkt dan hoe ver hun gedachtegang afstaat van die van ons. Je kunt dan klakkeloos over hen heen walsen en vinden dat ze jouw Nederlandse opvattingen moeten aannemen, maar je kunt ook proberen hen te begrijpen om samen een veilige maatschappij te creëren. Ik vind dat zeer waardevol, zeker in onze steeds groeiende multiculturele maatschappij.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Goede vraag. Mijn omgeving vindt dat ik professioneel te werk ga, punctueel ben, heel betrouwbaar en gedreven in de dingen die ik doe. Daarnaast ben ik ook zeker ambitieus en doelgericht. Ik werk altijd ergens naar toe. En als ik het doel bereikt heb, zoek ik een nieuw doel.

Kun je een voorbeeld geven?

Afgezien van de opdrachten van mijn klanten, denk ik natuurlijk aan mijn boek. Dat moest en zou er komen. Inmiddels is het al twee jaar af, dus ben ik een nieuw doel voor mezelf aan het bepalen.

Heb je er al een? Nieuw boek?

Hahaha, dat ga ik nog niet verklappen.

Wat boeit je in je leven?

Ik kan geraakt worden door prachtige boeken over de geschiedenis, bijvoorbeeld Mila 18 over de Tweede Wereldoorlog of Congo. Maar ook films met een boodschap boeien me enorm. Ken je bijvoorbeeld Unbroken? Over een Olympische hardloper die in de Japanse kampen terecht komt. Of 1917 over de Eerste Wereldoorlog. Of de Green mile, over de doodstraf in Amerika. Geweldig! De overeenkomst in deze boeken en films is de onrechtvaardigheid, die in mijn ogen de boventoon voert. Ik kan er niet tegen. Als ik kan,  probeer ik onrechtvaardigheid te bestrijden. Ik heb als kind op een Franse school gezeten. Ik werd geplaatst naast een jongen die geestelijk en lichamelijk achtergesteld was. Als hij werd geplaagd, kwam ik voor hem op. Zo ben ik in mijn boek natuurlijk ook opgekomen voor Afrikaanse meisjes die slachtoffer zijn van mensenhandel.

Wat drijft je?

Ik wil graag het goede doen. Je mag in het leven het best oneens zijn met je partner of je omgeving, maar praat daarover en blijf geen jarenlang ruzie erover maken. Het is zo zonde van je tijd, energie en van die paar jaar eigenlijk dat je op deze aarde bent. Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen zoveel ruzie maken en boos op elkaar blijven. Ik wil ze graag begrijpen en helpen eruit te komen.

Zeg je daarmee dat je conflictvermijdend bent?

Dat was ik vroeger wel. “Stil voor de lieve vrede”, heb ik van huis meegekregen. Toch is dat niet de beste methode, heb ik inmiddels geleerd. Je kunt veel beter het gesprek aangaan, zonder je op te winden, maar gewoon als volwassen mensen communiceren met wederzijds begrip. Dat moet toch lukken?

Dank je wel Simone voor dit openhartig gesprek.

Graag gedaan en heb je nog vragen? Schroom niet. Simonestv@home.nl

Simone

De tekeningen op deze website zijn gemaakt door Merlijn Smits ©. De omslagfoto van het boek is gemaakt door Helena g Anderson  ©.
Mijn volledige CV kunt u hier bekijken.