Simone (51) hoorde 20 jaar schrijnende verhalen over mensenhandel: nu geeft ze Afrikaanse slachtoffers een stem

SCHIJNDEL/REEK – Simone van de Wijdeven (51) uit Reek hoorde ruim twintig jaar als tolk-vertaalster schrijnende verhalen van meisjes die slachtoffer zijn van mensenhandel. Ze schreef er een boek over: Aminata, tussen Hoop en Vrees. Haar debuutroman werd zondag gepresenteerd.

Ze verhuisde zelf zo vaak in haar leven, dat ze zich nergens echt gebonden voelt. Zo woonde de van oorsprong Schijndelse Simone van de Wijdeven van haar zevende tot haar dertiende met haar ouders in Frankrijk en voor haar studie en werk woonde ze later een tijd in Rusland. Omdat ze zo jong was toen ze in Frankrijk terecht kwam, spreekt ze die taal vloeiend. Je hoort het zelfs aan bepaalde klanken als ze Nederlands spreekt. Omdat je als tolk voor elke taal continu moet bijscholen, koos ze uiteindelijk als tolk-vertaler voor de Franstalige markt en werkt ze onder andere voor diverse tolkencentra. Ze staat mensen bij tijdens gesprekken op locatie, maar ook via de telefoon.

Vaak moet ze voor jonge vrouwen vertalen.Zij verlieten hun land van herkomst in Franstalig Afrika met behulp van een mensenhandelaar, in de hoop op een betere toekomst in Nederland. ,,Soms hoor je alleen gesnik via de telefoon als deze slachtoffers hun verhaal vertellen. Dat is lastig vertalen, vooral omdat je de cliënte moet vragen dingen te herhalen.” Van de Wijdeven wordt geraakt door de trauma’s van deze vrouwen, maar nog veel meer door de onzekerheid waarin ze leven als ze in Nederland komen: ‘Mag ik blijven of moet ik terug?’ Als tolk heeft ze een geheimhoudingsplicht en mag ze niks zeggen over al die ellende die ze hoort.

Daarom begon ze het in 2012 op te schrijven. Want, als journalist en tekstschrijver mag ze haar mening wel uiten. Door de materie in geromantiseerde vorm te gieten, hoopt ze het boek toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.
Op woensdag 15 november geeft Simone van de Wijdeven een lezing over haar debuutroman in de Schaijkse bibliotheek. Dat begint om 19.30 uur.

Lees het gehele artikel hier.