Schijndelse schrijft roman over slachtoffers mensenhandel

Reek / Schijndel – De in Schijndel geboren Simone van de Wijdeven (51) overhandigde afgelopen zondag 5 november in Reek de eerste exemplaren van haar debuutroman ‘Aminata, tussen Hoop en Vrees’, aan oud-premier Dries van Agt, D66-boegbeeld, schrijver en Simone’s leermeester Jan Terlouw, en voormalig minister voor Immigratie en oud-burgemeester Gerd Leers. Ook nam Gladys Kyatungire, Miss Uganda 2013 en woordvoerder UN Child Sacrifice, een boek in ontvangst namens alle getroffen Afrikaanse meisjes. Bij de presentatie waren ook aanwezig José van Kasteren, die veel doet voor VluchtelingenWerk in Schijndel. Net zoals Simone’s broer, Jos van de Wijdeven, die in Schijndel woont en lang de schoenenwinkel Firetti op de Markt heeft gehad. Simone’s vader had vroeger overigens een schoenfabriek in Schijndel, zo laat Simone aan TVSchijndel weten. Volgende week op 15 november houdt zij een lezing in de bibliotheek in Schaijk. “Misschien ook een keertje een lezing in Schijndel?”

Simone’s werk als tolk voor o.a. slachtoffers mensenhandel
Simone van de Wijdeven, nu woonachtig in Reek, maakt met haar roman Aminata, tussen Hoop en Vrees het onzekere en gekwelde leven invoelbaar van een Afrikaans meisje, dat na de opgelopen trauma’s in haar thuisland, naar Nederland vlucht via een mensenhandelaar. De roman is onder andere gebaseerd op de vele gesprekken waarin Van de Wijdeven tolkte tussen slachtoffers van mensenhandel en de verschillende schakels binnen de Nederlandse mensenhandel- en asielketen. Deze roman is een boek dat zal boeien maar ook zal confronteren, aldus Simone: “een boek dat eigenlijk iedereen, die zich afvraagt hoe hij in het leven staat, zou moeten lezen.”

Een zware tocht door de Nederlandse vluchtelingenopvang

Je toekomst verliezen door te moeten vluchten uit je geboorteland is nog niets vergeleken met het verliezen van je waardigheid omdat je vluchtverhaal niet wordt geloofd. Aminata, tussen Hoop en Vrees laat de paradoxen en complexiteit zien van het systeem waar elke vluchteling, tevens slachtoffer mensenhandel, doorheen moet als hij in Nederland om bescherming en mededogen vraagt. De door het oorlogsgeweld in Sierra Leone getraumatiseerde 19-jarige Aminata is slachtoffer van een mensenhandelaar. Een jarenlang traject van prostitutie, voorlopige opvang en asielprocedure is haar lot. Tijdens deze lange en moeizame zoektocht naar officiële erkenning, maakt ze kennis met de vele gezichten van de Nederlandse vluchtelingenopvang. Het boek beschrijft deze mars en gunt de lezer daarbij een blik in Aminata’s psyche en karakter. Ondanks tegenslagen en de bijtende angst voor uitzetting, slaagt zij er uiteindelijk in om haar zelfrespect te bewaren en haar identiteit te bevechten.

Aminata, Tussen hoop en vrees is het debuut van Simone van de Wijdeven (1966). Het is een realistisch verhaal gebaseerd op de langjarige ervaring van de schrijfster als tolk Frans bij duizenden gesprekken tussen vluchtelingen en vertegenwoordigers van het Nederlandse (opvang)systeem.

Meer informatie
De roman kunt u voor € 18,85 bestellen via de website van de auteur of eventueel bij de Readshop in Schaijk.

Lees het hele artikel hier.